Almanya’dan WhatsApp’a “Veri Toplamayın” Emri
WhatsApp’ın kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşması, Almanya’nın Hamburg şehrinin veri koruma komisyon üyesi Johannes Caspar’ı kızdırdı.
Caspar, basın bildirisi ile Facebook’tan WhatsApp üzerinden iletilen tüm verileri silmesini emretti ve şunları söyledi:
“Bu yönetimsel emir, Almanya’daki 35 milyon WhatsApp kullanıcısını korumaktadır. Hesaplarını Facebook ile bağlayıp bağlamamak konusundaki karar, kullanıcıya ait olmalıdır. Bu yüzden Facebook’un gelecekte izin istemesi gerekmektedir. Bu yaşanmadı. Dahası milyonlarca kişinin kişi bilgileri, Facebook veya WhatsApp ile bir bağlantı olmasa dahi kullanıcıların adres defterlerinden WhatsApp’a yüklendi. Facebook’a göre bu muazzam miktardaki veri, henüz toplanmamış bulunuyor. Facebook’un böyle söylemesi, veri koruma ihlalinin [çok daha ciddi bir] etkisinin olabileceği endişesini oluşturuyor.”
Caspar’ın bu emrinin ardından Facebook, NYT’a göre Avrupa’nın gizlilik kurallarına uyduğunu ve endişlerini tartışmak üzere Almanya ile çalıştığını söyledi. Facebook verileri silmeye karar verirse, bu kararı Avrupa Birliğinin tümüne değil sadece Almanya için yapması gerekecek.
Facebook, WhatsApp’ın veri paylaşımı işlevini kapatmaya izin verse de bu ayar, hem çok açık değildi, hem de oldukça kısa bir süre için sunuldu. Caspar’a göre verilerin Facebook’a iletilmesi konusundaki kararın açık biçimde kullanıcıya bırakılması gerekiyor.