Bilgisayarınız Çok mu Isınıyor?

 

bilgisayar-bakim

Bilgisayarınız çok ısınıyor ve ısınma problemleri yüzünden yavaşlamaya başlıyor olabilir.

Bilgisayarların ortalama çalışma sıcaklıkları olur, bu sıcaklıkların üstüne çıktığında ise sistem kendi kendine kapanmaya başlar, donanımınız hasar görür ve daha kötüsü verilerinizi kaybedebilirsiniz. Doğru soğutma yöntemlerini kullanarak PC’nizin performansını ve donanımlarının ömrünü uzatabilirsiniz.

PC’nizin sıcaklığını öğrenmek kolay, önemli olan bu bilgiyle ne yapacağınızı bilmekten geçiyor. HWMonitor ile PC’nizdeki parçaların sıcaklığını ve voltaj değerlerini görebilirsiniz. Overclock yapanlar, voltajı artırmanın bileşenlerin sıcaklığını artırdığını bilirler.

HWMonitor İndirme Linki: http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html

Herhangi bir bileşeninizin sıcaklığı, bilgisayarınız boştayken 70-80 santigrat dereceye ulaşıyorsa, aşırı ısınma sorununuz olabilir. PC bileşenleri yüksek sıcaklığı kaldırabildiğinden bu durum, endişe etmenizi gerektirmeyebilir. Ancak bazı önlemler almanız gerekiyor.

Para Harcamadan Yapabileceğini Şeyler

PC’nizi temizleyin

Kasanız ne kadar modern olursa olsun, toz hava delikleri ve fanların üzerinde birikecektir ve bu delikleri kapatacaktır. Bu durumda bilgisayarınızın içi yeterince hava akışı olmayacağı için ısınmaya başlayacaktır. Düzenli temizlik, hava akışının kesintisiz olmasını sağlayacaktır. Temizlik işine başlamadan önce bilgisayarınızı elektrik fişinden çektiğinizden ve vücudunuzdaki statik elektriği radyatör gibi bir metale dokunarak bıraktığınızdan emin olun.

Temizlik için sıkıştırılmış hava tüplerinden ve bir mikrofiber bezden faydalanabilirsiniz. Havayı tozun üstüne püskürtün ve fanın üzerini bezle temizleyin. Tozun tamamını yok etmekle uğraşmayın, mümkün olduğu kadar temizleyin yeter.

basincli-hava-spreyi mikrofiber-bez

Fan Hızını Artırın

Varsayılan fan hızı, bilgisayarınızı soğutmaya yetmiyor olabilir. SpeedFan gibi programlar, fan hızlarını değiştirmenize izin veriyor. Her fanı yüzde 50’nin üzerinde tutarak PC’nizin boştayken serin biçimde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

SpeedFan İndirme Linki: http://www.almico.com/speedfan.php

Overclock aracı olan MSI Afterburner, oyun oynarken veya yoğun işlerde fan hızlarını otomatik olarak artırabiliyor.

MSI Afterburner: https://gaming.msi.com/features/afterburner

Kablo Yönetimi

Çoğu kullanıcı bilgisayar içerisindeki kabloları unutsa da, bunlar önemli bir alan kaplayabiliyor, ısınma ve tozlanma sorununa katkıda bulunabiliyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için kabloları birbirine bağlayın ve bilgisayarınızın içinde daha fazla boş yer açacak biçimde toplayın.

Hava Akışına Dikkat Edin

Bilgisayarınızdaki fanların temizliği, sayısı her şeyi ifade etmiyor. Fanlarınızın doğru yöne bakması ve bilgisayarınızın içerisinde hava akışını sağlaması gerekli. İçeriye doğru üfleyen fanlarla dışarıya doğru üfleyenlerin eşit miktarda olmalarına dikkat edin.

Termal Macun

Bilgisayarınızı kendiniz topladıysanız yada içini açmanızda herhangi bir sıkıntı yoksa (garanti dışı kalma vb), termal macunu doğru biçimde uygulamanız çok önemli. Dahası kalitesi düşük olan bir termal macun, işlemciyle heat sink arasındaki ısı akışını yeteri kadar sağlamayabilir veya zaman içinde işlevini kaybedebilir. Yalnızca işlemcinize ve GPU’ya termal macun uygulayabileceğinizi unutmayın.

Biraz Para Harcayabilirseniz;

Daha büyük fanlar alabilirsiniz. Fanlar çoğunlukla ucuz parçalar olduklarından, bilgisayarınızdaki hava akışını çoğaltarak sıcaklığı düşürebilir. Ancak en büyük fanı almadan önce onun kasanızda fanın takılacağı boş alan ve fan ölçülerine uyumluğunu kontrol edin.

Ayrıca işlemci fanını yükseltebilirsiniz. Daha büyük fanlar veya sıvı soğutma sistemleri, bilgisayarınızla gelen stok fandan daya iyi iş görecektir. Ancak büyük bir heat-sink’e sahip bir fan almadan önce, onu bilgisayarınıza sığdırabileceğinizden emin olun. Sıvı soğutma sistemleri çok büyük bir alana ihtiyaç duymasalar da, monte edilmeleri biraz daha zor olabilir.

Hakan Demirel

pcanalist.com kurucularından Hakan Demirel, özel bir şirkette Front-end Developer olarak çalışmakta. Twitter üzerinden @hakandemirel hesabını takip edebilir yada hakandemirel.com adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yandex.Metrica