Bozuk RAM Nasıl Tespit Edilir?
Teknoloji firmaları sizi her zaman en yeni, en son çıkan teknolojilere geçmeniz için ikna etmeye çalışıyorlar. Aslında doğru kullanımla çoğu elektronik cihaz yıllarca sorunsuz çalışabiliyor. Bazende elektronik cihazların hassas yapısı nedeniyle siz doğru kullansanızda bozulabiliyor. RAM gibi bileşenler, zamanla performans kaybetmeye başlıyor hatta bozulabiliyorlar.
RAM’in bozulması veya bozulmak üzere olması, telefonunuzun veya monitörünüzün çizilmesine benzemiyor. Çizik cihazınızı kullanmaya devam edebilseniz de RAM, en önemli parçalardan biri ve RAM sorunlarını yok saymanız mümkün olmayabilir. RAM’ler aynı zamanda bilgisayarların en çok arızalanan parçalarından da bir tanesi.
RAM (Random Access Memory), işletim sisteminizde aynı anda kaç programın çalışabileceğini belirliyor. RAM’i en çok kullanan yazılımların başında işletim sisteminiz, web tarayıcınız ve oyunlar geliyor. Genel olarak bir program ne kadar karmaşık ise o kadar fazla RAM kullanması olağandır.
Peki RAM’inizin ne durumda olduğunu ve ömrünün ne kadar kaldığını nasıl anlayabilirsiniz?
Performans Düşüklüğü
Bilgisayarınız ilk açtığınızda yeterince hızlı buluyorsanız, ancak kullandıkça yavaşlıyorsa sorun RAM’inizde olabilir. Ancak bu sorun, RAM dışındaki bileşenlerden veya CPU’nuzun kaynaklarını tüketen bir programdan da kaynaklanabilir.
Bunu test etmek için bilgisayarınızı baştan başlatın ancak hiçbir programı çalıştırmayın. Bilgisayarınız program çalışmazken de giderek yavaşlıyorsa, yeni RAM modüllerine bakmanın zamanı gelmiş olabilir.
Rastgele Kilitlenmeler
Performans düşüklüğünde olduğu gibi, rastgele yaşanan kilitlenmeler de RAM’inizin arızalandığını garantilemez. Ancak böyle bir durumda RAM’inizden şüphelenmenizde fayda var. Özellikle kilitlenmeler arasında bir tutarlılık yoksa sorun RAM’de olabilir. Belirli bir uygulamayı çalıştırdığınızda hata alıyorsanız, sorun RAM’de değil, uygulamada da olabilir.
Ekran Kartının Yüklenememesi
Bilgisayarınızı ilk açtığınızda kasanızın içinden gelen bir sesli uyarı duyarsınız; bu grafik kartınızın tanındığı anlamına gelir. Bu sesi duymazsanız, sebebi RAM’inizdeki arıza olabilir. Ancak burada da RAM’inizin bozulduğunun garantisi yok; sorun grafik kartınızda da olabilir.
Bozuk Veri Dosyaları
Sıkça kullandığınız dosyaların aniden bozulduğunu ve açılmadığını fark ettiyseniz ve bunu sıkça yaşamaya başladıysanız, RAM’inizin işinin bitmek üzere olduğunun haberini almış olabilirsiniz. Bu sorun giderek artabilir ve sonunda sisteminizi hiç açamayabilirsiniz. Yedek almış olduğunuzu umuyoruz.
Hatalı RAM miktarı
Windows’ta Denetim Masası > Sistem ekranında bilgisayarınızla ilgili önemli bilgileri göreceksiniz. Burada “Yüklü bellek (RAM)” karşısında bilgisayarınızdaki RAM miktarından daha azını görüyorsanız, RAM’inizde sorun olabilir. Bununla birlikte entegre grafik yongalarının RAM’inizin bir kısmını kendine ayırabildiğini, bu nedenle RAM miktarınızın normalden daha az görünebileceğini unutmayın.
Peki RAM Nasıl Kontrol Edilir?
Bu iş için Windows’la gelen bellek tanılama aracını kullanabilirsiniz. Win+R tuşlarına basın ve mdsched yazarak Enter’a basın. Bilgisayarınızı baştan başlatmanız istenecek. Tarama, Windows başlamadan önce gerçekleştirilecek ve herhangi bir sorun bulunursa, Windows başladığında bunu Görev Çubuğunda bir uyarı olarak göreceksiniz.
RAM’lerinizi Test Edin
Bunların dışında, belleklerle beraber tüm bilgisayar bileşenlerini test edebilen birçok yazılım mevcut. Ancak özellikle belleklerinizi test etmek istiyorsanız sizlere Memtest86 adlı yazılımı öneriyoruz.
Epey gelişmiş bir yazılım olan Memtest86, işletim sisteminin dışında çalışmasıyla dikkat çekiyor. Bu özelliği sayesinde Windows tarafından kullanılan bölümleri bile test edebiliyorsunuz.
Memtest86’yı www.memtest.org adlı adresten ISO formatında indirin. ZIP arşivi şeklinde inen yazılımı açıp ISO şeklinde dışarı çıkarın. Daha sonra, bu ISO’yu bir CD’ye yazdırın.
Yazdırdığınız CD’yi takın ve sisteminizi bu CD üzerinden yeniden başlatın. Memtest86 bu yolla çalışmaya başlayacaktır.
Memtest86 CD’sini takıp bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra, BIOS ayarlarına girip CD’den Boot seçeneğini işaretleyin.
Sistem yeniden başladığında otomatik olarak Memtest86 karşınıza çıkacaktır. Buradaki ilk ekranda belleklerinize ve sisteminize dair çeşitli bilgiler bulabilirsiniz.
Memtest86 çalışmaya başladığında otomatik olarak belleğinizi test etmeye başlayacaktır. Eğer RAM’lerinizde bir sorun yoksa hiçbir uyarı mesajı çıkmayacaktır. Test bittikten sonra isterseniz emin olmak için testleri yeniden başlatıp üst üste yapabilirsiniz.
Eğer sisteminizde yaşadığınız sorunlar her zaman değil de ara sıra yaşanıyorsa, otomatik test ile yeterli bir sonuç alamayabilirsiniz. Bu durumda Memtest86’ın özel testlerini çalıştırabilirsiniz.
Program çalışmaya başladığında C tuşuna basın. Burada karşınıza bir menü çıkacak. Bu menüde 1’e bastığınızda karşınıza test tipleri çıkacaktır. Buradan özel olarak belli testleri seçebilirsiniz. Ayrıca ana menüdeki diğer seçeneklerden belleklerinizle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Memtest86 ile yaptığınız testlerde karşınıza bir hata mesajı çıktığında ne yapmalısınız? Öncelikle hangi RAM modülünün hatalı olduğunu belirlemelisiniz. Bunun için tüm RAM’lerinizi çıkarın ve tek bir modül takın. Bunu yaptıktan sonra Memtest86 ile yaptığınız testleri yenileyin.
Bu sayede tüm modülleri değiştirmek yerine sadece hatalı olanı değiştirebilirsiniz. Ayrıca tam olarak emin olmak için her modülü tüm slotlarda deneyin. Hatalı RAM’i belirledikten sonra eğer varsa garantisinden faydalanabilirsiniz. Yoksa ne yazık ki yenisini almak zorundasınız.