SSD Nedir?

SSD yani Solid State Drive (Katı Hal Sürücüsü), verilerinizi depolamak için bilinen mekanik diskler yerine bellek yonlalarından oluşmuş ve dahili devrelerden faydalanan yeni bir depolama sistemi.

Günümüz teknolojisinde hızlı bir bilgisayar için sadece işlemci, ekran kartı ve ram yetmiyor. Hızlı bilgisayar istediğiniz aşamada verilerin hızlı okunması ve yazmasıda gerekiyor.

SSD’ler yapısı itibariyle geleneksel mekanik diskler gibi çalışmazlar, ve bunlara göre daha hızlı ve daha az enerji tüketirler.

SSD ile gelenekse HDD arasındaki farklar nelerdir?

Geleneksel sabit diskler verileri dönen disk tabakaları üzerine yazarlar, SSD’ler ise hareketli parçalardan oluşmaz. SSD’leri ram kullanan USB bellek gibi düşünebiliriz. Bununla beraber SSD diskler normal disklerle aynı işlevi görürler, işletim sistemi kurabilir, yedek disk yapabilir, ikiye veya daha fazla parçaya yazılımsal olarak bölebilir ve depolama olarak kullanabilirsiniz.

SSD kullanmanın avantajları nelerdir?

SSD’lerin geleneksel HDD’lere oranla en büyük avantajı hız ve enerji kullanımlarıdır. Normal bir HDD’ye oranla daha hızlı çalışırlar ve uygulamaları çok daha hızlı açarlar. Normal HDD’lerin darbe aldığında çoğu zaman bozulma ihtimali daha yüksektir. SSD’ler ufak sallanmalarda ve çarpmalarda daha zor bozulurlar.

Hareketli parçalara sahip olmadıkları için dışardan gelen sarsıntılara karşı daha dayanıklılardır.

Mekanik disklerde, disk plakaları bir motor yardımı ile döndüğünden sesli çalışabilir, SSD’lerde böyle bir yapı olmadığı için herhangi bir ses çıkartmaları mümkün değildir.

SSD’ler, HDD’lerdeki gibi parçalama (fragmantation) sorunu yaşamazlar, bu sorunu otomatik olarak düzeltebilirler ve müdahale etmeniz gerekmez.

SSD’lerin dezavantajları nelerdir?

Arıza yapan bir SSD’den veri kurtarmak çok zor olabilir. Elektronik parçalardan oluştu için veriler bozulduğu anda yada içerisinde elektronik bir arıza geldiği anda silinme oranları daha yüksektir.

Mekanik disklere göre kullanım ömürleri daha düşük olabilirler. Yani belirli bir yazma kapasiteleri/sayıları vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelebilirler. Normal kullanımda ise yıllarca hizmet verebilirler.

Fiyatları daha yüksektir. Geleneksel disklerde 500 GB 1 birim fiyat ise SSD’lerde bu 5 katına kadar çıkabilir. Bu yüzden piyasadaki SSD’ler 32 GB’tan başlar. Ucuz ve hızlı bir sistem oluşturmak için küçük bir SSD kullanabilir, işletim sistemlerinizi ve uygulamalarınızı bu diske kurabilir yedeklemek için ise geleneksel mekanik bir diski birlikte kullanabilirsiniz.

Hakan Demirel

pcanalist.com kurucularından Hakan Demirel, özel bir şirkette Front-end Developer olarak çalışmakta. Twitter üzerinden @hakandemirel hesabını takip edebilir yada hakandemirel.com adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yandex.Metrica